Nedir Bu Torrent? Ne işe Yarar?

Gününüzün büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçiriyorsanız, yavaş yavaş asosyal olmaya başladıysanız, yeni programlara filmlere dizilere para vermeden (yasal olmayarak) ulaşmak istediğinizde bu torrent ile illaki karşılaşmışsınızdır. Hatta istediğiniz şeyi indirdiğinizi düşünerek 20 – 500 KB arası bir torrent dosyası indirmiş olabilirsiniz. Haliyle bozuk virüslü vb sanarak muhtemelen silmişsinizdir. Halbuki o dosyacık ulaşmak istediğiniz dosyaya giden yolda ki ilk adımdı 🙂 Gelin birlikte bu torrent neymiş ne değilmiş beraber bakalım.

Nedir Bu Torrent?

Torrent bir p2p (Peer to peer – eşler arası) paylaşım sistemidir. Bu paylaşım sistemini kullanabilmek için .torrent uzantılı kaynak dosyasına ve bu dosyayı çalıştıracak bir programa ihtiyaç duymaktasınız. Çok fazla detaya girmeden anlatmaya çalışalım. Siz internet ten herhangi bir şey indirmek istediğiniz zaman, indirmek istediğiniz dosya hangi sunucuda ise oraya bağlanır ve o sunucudan dosyanızı indirmeye başlarsınız (Sunucu tabanlı ağ). Bu durumun bazı dez avantajları vardır. Örneğin çok büyük dosyaları direk sunucu üzerinden indirmek gerçekten zordur. Sunucular belli bir hızda bağlanmanıza müsaade eder. Hatta ücretsiz bir sunucudan (ücretsiz kullanılan dosya yükleme siteleri) indirme yapıyorsanız ve herhangi bir nedenden dolayı bağlantınız kesilirse maalesef kaldığınız yerden indirmeye devam edemezsiniz.

Ağ sistemleri

Peer to Peer paylaşımlarda ise bu tür sıkıntılar yok. Çünkü bir dosyayı indirmek için bir sunucuya değil dosyaya sahip olan ortak havuzdaki her kullanıcıya bağlanırsınız. Siz ortak havuzdan bir dosya indirmeye başladığınız da o dosyayı kim ne kadar indirdiyse, sizde onlardan indirdikleri kadar olan kısmı indirmeye başlarsınız. Aynı şekilde başka biride bu dosyayı indiriyorsa o da sizin indirdiğiniz kadarını sizden indirir. Siz bu dosyayı indirirken hızınız 2 etkene bağlıdır. Birincisi internet hızınız ikincisi kaynak sayısı. P2P ‘de bence tek dezavantaj kaynak problemi. Ulaşmak istediğiniz verinin torrent dosyasına her zaman ulaşabilirsiniz fakat bu veriyi paylaşacak kaynağı her zaman bulamayabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır Bu Torrent?

Torrent sistemine, havuzuna (artık siz ne demek isterseniz) dahil olabilmek için torrent dosyalarını çalıştıracak programlar kullanmamız gerek. Piyasada bir çok program bulabilirsiniz. Bunların en meşhurları Bittorent (torrent sistemini bulan adamın yaptığı program) µTorrent, Vuze, Bitcomet, Bitlord vs. liste uzar gider. (Hatta Flashget, Limewire gibi bazı indirme programları da torrent desteklemektedir) Hepsinin çalışma mantığı aynı. Fakat bazı programlar indirme işleminden başka oynatma, arama vs işlemler yaptığı için çeşitlilik artıyor. Ben şahsen torrent kullanmaya µTorrent ile başladım ve hala onunla devam ediyorum. Buraya tıklayarak µTorrent programının nasıl kullanıldığını anlatan dokümana da ulaşabilirsiniz. Programımızı kurduğumuza göre şimdi gelelim bu torrent dosyalarını bulmaya.

Nereden bulunur bu Torrent dosyaları?

Torrente has arama motorlarını, gruplara ait forumları ve normal forumları kullanarak bu dosyalara ulaşabilirsiniz. Bu noktada forumlar hakkında bahsetmek istediğim bir şey var. Bol kaynaklı paylaşımlar bulmak istiyorsanız forumları kullanmanız gerekmekte. Ve bu forumlara katılıp buradan dosya indirmek aslında o kadar kolay bir iş değil. Torrent kişisel paylaşım üzerine kurulu olduğundan, insanlar sizden dosyayı indirdikten sonra başkalarıyla paylaşmanızı bekleyecektir. Ama günümüzde her konuda olduğu gibi insanlar, bu konuda da işi bitince kaçacağı için Torrent forumları kolay kolay üye kabul etmez ve ettiklerinde de bazı yaptırımlar uygularlar. Örnek vermek gerekirse 1 GB lık bir dosya indirdiniz. Sizden bunun yarısı kadar (500mb) dosyayı paylaşmanızı isteyebilir. Yada indirdiğiniz bu dosyayı belli bir zaman boyunca paylaşmanızı isteyebilir. Bu forumlara girişler ya davet ile yada bağış yaparak sağlanmaktadır. Forumların bir diğer artısı da kendi yaptıkları paylaşımlara devamlı kaynak sağlamalarıdır.

İnternet’te torrent ile ilgili binlerce forum bulabilirsiniz. Bu forumların belli bir kategoride yayın yapanları gibi her kategoride yayın yapanı da vardır. Örnek vermek gerekirse Türkiye de Turknova hemen her kategoride paylaşım yapan bir forum. Ama Horriblesubs ise sadece anime üzerine paylaşım yapan bir grup. Bunun gibi Sadece dizi, film, oyun, belgesel, program vs. paylaşım yapan forumlar siteler mevcut. Hatta bazı çok eski dizileri filmleri paylaşan siteler var ki bunların adını bile duymanız imkansız gibi 🙂 Fakat kullanıcı sayılarına bakarsanız on binlerle ölçülmekte.

Benim en çok kullandığım arama sitesi kat.cr namı değer Kickass idi. Fakat geçen aylarda site kapanınca benim gibi bir çok insan boşluğa düştü. Ve haliyle ne yaparız nereden indiririz diye bakınmaya başladılar. Ben bu aralar pek bir şey indirmesem de takip ettiğim diziler için RarBG ve EZTV yi kullanmaktaydım. (Artık dizi izleyeceksem ki izlemeye pek vaktim olmuyor Netflix kullanıyorum. Hem yasal hem kafam rahat tavsiye ederim) Bu iki adres dizi odaklı paylaşımı yapan gruplardır. Film ve diğer ıvır zıvırlar için Extratorrent ve Thepiratebay‘a bakıyorum. Anime için Bakabt ve Nyaa yeterli geliyor.(Anime için genelde hızlı ve çabuk bulmak için irc üzerinden indiriyorum. Buradan konu hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.) Bu bağlantıdan bu dönem kullanılan en iyi torrent sitelerini görebilirsiniz.

Torrent

Torrent Dünyasında Kullanılan Terimler

Bu olaya bulaştığınızda bir çok terimle karşılaşacaksınız. Şimdi karşılaştığınız bu terimler neler olabilir ne demek istiyorlar bir bakalım: (Bu bölümü Wikipedia üzerinden aldım. Asıl kaynağa oradan ulaşabilirsiniz.)

Leech: (İngilizce: sülük) P2p protokolünde sömürücü, dosya indiren manasına gelir. Dosyayı çeken kişiler aynı zamanda dosyanın kısmi bir bölümüne sahip olduklarından Leecher diye anılırlar. Bir diğer anlamda ise dosyayı paylaşmayı sevmeyen dosyanın Paylaşılmasına engel olan kişilere Leecher denilir.

Peer: (Teknik İngilizce: eş) Dosya üzerinde veri transferinde bulunan herkes, kaynak ve sömürücülerin genel adı.

Reseed: Daha önce indirilmiş bir Torrent ile çekilen dosyaların bir süre sonra tekrar paylaşmaya verilen isimdir. Bu işlem Hash kontrolü gerektirir. İndirilen dosyaların en ufak bir değişikliğe bile uğramamış olmaları gerekmektedir.

Hash: P2p dünyasında İngilizcedeki anlamından tamamen farklı kullanılır. Aktarımı tamamlanan dosyanın sağlaması alınarak orijinal dosyanın sağlaması ile kontrol edilir. Bu ayrıca torrent dosyasına özel olduğu için onu benzersiz (unique) kılar.

Tracker: Torrentin bağlandığı basit bir sunucudur. Torrenti çeken Peerler Trackere dosya hakkında bilgi gönderirler, Diğer Peerler ise Trackere bağlanarak kimde hangi dosyanın hangi parçalarının olduğunu öğrenirler. Tracker üzerinden kesinlikle dosya transferi gerçekleşmez sadece Kaynak paylaşılır. Kim ne kadar dosya çekti ve ne kadar yükledi gibi istatistik bilgilerini de barındırabilir. Sayısı ne kadar fazlaysa indirme o kadar hızlı olur.

DHT (Distributed Hash Table): Peers’ler arası Kaynak paylaşımı diye özetleyebileceğimiz bir özelliktir. Tracker’dan bağımsız kaynak bulma işini üstlenir. Private (özel) Tracker’larda kullanılmaması gerekmektedir.

Download: P2p sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılardan dosya indirme işlemine verilen isim.

Upload: P2p sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılara dosya gönderme işlemine verilen isim.

Ratio: Bir Torrent’in (aslında torrent’ten indirilen dosyaların) Upload işleminin Download işlemine oranıdır. Bu özellik Private (özel) Tracker’larde özellikle önemlidir. Sağlıklı paylaşımı ve Hit&run olayını ortadan kaldırmak ve dosyaların daha yüksek hızlarda sunulmasını sağlamak için üyelik zorunluluğu olan sitelerinin çoğu tarafından kullanılan bir özelliktir. Genel olarak Torrent dünyasında paylaşımcıyım diyebilmek için 0,5 Ratioyu yakalamanız gerekmektedir (ki buda totoyu kurtarmak için :)), Yani 10 Mb Download’a 5 Mb Upload yapmanız gerekmektedir. Public (genel) Tracker’ larda ise tamamen P2p ruhuna ve kullanıcının insafıyla alakalı bir yaptırımdır.

Hit&run: Türkçe anlamı Vur ve Kaç olan kelime, benzer bir anlamda P2p Dünyasında da kullanılmaktadır. Dosyayı çekip hemen paylaşımdan kaldırma işlemine ve kaldırana verilen isimdir. Genellikle Torrent kullanıcıları tarafından sevilmezler. Üyeliğin zorunlu olduğu P2p sitelerinde genellikle istenmeyen bir durumdur.

Son olarak torrent sistemi ne kadar güvenilir olursa olsun indirmiş olduğunuz dosyalara dikkat edin. Kötü niyetli insanlar sizi sahte dosyalarla kandırıp istenmeyen şeylere neden olabilir. Ve lütfen indirdiğiniz dosyada seed’de kalın. Vur kaç yapmayın 🙂

Bu konu hakkındaki bu yazımın orijinalini ilk olarak 18 Ağustos 2016 tarihinde yazmıştım. Kaynak olarak buraya bakabilirsiniz. 

Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.